Дома Автори Постови од Млад истражувач

Млад истражувач

22 ПОСТОВИ 0 КОМЕНТАРИ
Здраво, ние сме тимот на Млад истражувач, а ова веб платформа е наша образовна програма наменета токму за млади истражувачи. Можеш да нѐ најдеш на нашиот сајт или да ни пишеш на info@mladistrazuvac.mk

Обичаите „Иванка“ и „Тајане Бојане“

Се смета дека Иванден е еден од најважните празници кај целиот словенски свет. Иванден се слави на 7-ми јули и во него се преплетуваат...

Направи си уникатна маска за „Прочка“

Во 2016 година во аулата на Институтот за етнологија и антропологија од Скопје се отвори изложбата на маски „Прочка 2016“. Овие маските беа изработени...

Обичајот „Лазарки“

📷 Институт за старословенска култура Дали знаете дека обичајот „Лазарки“ е впишан во листата на заштитено нематеријално културно наследство на Македонија? Тоа го има направено...

Шетајте низ стариот Рим точно во 320 година од нашата ера

Со светската пандемија е сѐ уште тешко да се патува на разни места во светот. Но тоа не треба да ве спречи да патувате...

Како Дарјан го доживеа Неолитско село – Тумба Маџари

„Даријанатос“ е едукативно – информативен портал наменет за ученици и трагачи по интересни и автентични содржини од повеќе области.

Видео разгледница – Одиме во музеј со Ана

Драги деца, Нашите музеи во Македонија се надеваат на многу нови средби, дружење и учење преку предметите во нивните поставки. Ова видео кое има промотивна...

Историски пресек на Средниот век – видео презентација

Превод на видеото Александар Маџовски Ова видео во продукција на Академијата Кан (Khan Academy), коешто тие љубезно ни дозволија да го преведеме и објавиме на нашиот...

Египетската мумија, нејзиното срце и патот кон вечноста

Покрај пирамидите, хиероглифите и Сфингата, веројатно првото нешто на што ќе се сетите кога ќе се спомне древен Египет се мумиите, особено мумиите на...

Династијата Шанг и почетоците на древната кинеска култура – видео презентација

Превод на текстот Александар Маџовски Видеото кое следува е краток илустриран историски пресек на времето на династијата Шанг. Видео содржината е во продукција на Академијата Кан...

Животот на децата во римскиот период

https://www.historyforkids.net/ancient-rome/daily-life/roman-children.html/  

Наш избор од видеа

error: Содржината на сајтот е авторска!