Дома Тајните кодови на каменото доба – интерактивна работилница за интерпретација на наследството

Тајните кодови на каменото доба – интерактивна работилница за интерпретација на наследството

Предавањa + Интерактивни работилници | закажување со однапред утврден термин и време

Главната цел на оваа работилница е популаризација на културното наследство од праисторискиот период преку едукација на младите, како и нивно вклучување во сите сегменти од предавањaтa и вежбите. Сите учесниците ќе имаат можност да се запознаат со животот на луѓето во праисторијата преку:

– Кратко предавање за праисториските периоди на територијата на Македонија.
– Археолошка вежба: Читање и дешифрирање на симболите од ѕидовите на пештерите со помош на мапа.
– Археолошка вежба: Практично создавање, визуелизација и интерпретација на праисториското светилиште Стоунхенџ.
– Изложба на праисториски артефакти од територијата на Македонија, сопственост на ХАЕМУС, проследени со кратко предавање и објаснување за верувањата на праисториските луѓе.

Секој учесник на настанот како сувенир за подарок добива мапа „Скриените кодови на леденото доба“ во издание на ХАЕМУС, на која се прикажани знаци и симболи пронајдени на ѕидовите од пештерите низ светот кои се повторуваат на сите континенти.

Работилницата и предавањата ги води м-р Василка Димитровска, археолог, менаџер, консултант, сертифициран интерпретатор на наследство и креативен директор на ХАЕМУС. Интерактивните работилници ги води едукатор, со искуство како наставник во основно училиште.

За работилниците потребно е физичко присуство, а предавањата можат да се проследат паралелно во живо и на платформата ZOOM, преку линк креиран специјално за оваа намена.

Работилницата е потребно да се одвива во простор каде е возможно да се превземат мерките за заштита од Ковид 19. Поради таа причина бројот на учесници за физичко присуство е ограничен.

Работни јазици за оваа работилница: македонски и/или англиски.

Ве замолуваме да го најавите вашиот интерес на следниот мејл: info@mladistrazuvac.mk

~ ~ ~
Оваа интерактивна работилница е дел од „Млад истражувач“, програма на ХАЕМУС – Центар за научно истражување и промоција на културата, развиена како резултат од долгогодишната работа во полето на едукацијата, промоцијата и популаризацијата на културното наследство.

„Млад истражувач“ е образовна програма на наменета за деца и млади којашто покрај печатени материјали (боенки, брошури, книги,прирачници и интерактивни сетови за истражување), придружена е и со образовна веб платформа на која се споделуваат материјали под мотото на УНЕСКО за Отворени Образовни Ресуси (ОЕР).

~~~

Што е интерпретациска работилница?

Интерпретациска работилница е тип на интерактивен настан каде лиценциран толкувач на наследството ја води работилницата по пат на игра, забава, мапи и загатки. Целта е сите учесници да земат активно учество во обликување на приказната, со сопствено видување за тематиката.