Дома Tabula Ecclesiae Byzantinae – Мапа на византиска црква

Tabula Ecclesiae Byzantinae – Мапа на византиска црква

Ако сакаш да го истражуваш средновековното наследство, оваа практична мапа ќе ти овозможи секогаш и секаде да се снајдеш во просторот при твоите патувања и истражувања и да ги препознаеш основните елементи на една византиска црква.

Зошто е толку важно да го знаеш сето ова? Најмногу, бидејќи средновековните цркви, особено на територијата на Македонија својата форма ја надоградуваат на база на старохристијанските базилики, а нив пак ги има исто така во огромен број. Познавајќи ја основата на византиската црква, подоцна ќе ти биде многу лесно да го вклопиш фрескоживописот и истиот да научиш да го интерпретираш.

Ќе ти споделиме тајно и QR код со посебна лозинка генерирана само за тебе, за да можеш да прочиташ повеќе информации за овие стари објекти, како да ги пронадеш денес и кога ќе ги посетиш, на што да обрнеш внимание.

Наслов: Tabula Ecclesiae Byzantinae – Мапа на византиска црква
Автор: Василка Димитровска
Издавач: ХАЕМУС
Година на издавање: 2021
Формат: 148мм х 210мм